הנחיות לפני רכישת מכונת קפה אספרסו


מהם למעשה ההבדלים בין מכונת קפה אוטומטית לבין מכונת קפה חצי-אוטומטית?

אנו נשאלים בסוגייה זו מס' פעמים כל יום, במאמר הנחיות זה נתעמק בנושא ונתאר בתמציתיות מהם ההבדלים בין סוגים של מכונות קפה.

מטרת מכונת קפה הינה להפיק אספרסו קפה באמצעות מיצוי פולי קפה טחונים. אין זה משנה באם מדובר בפולים קפה, בקפסולות קפה או פודים קפה.
מכונות קפה מתחלקות ל- 3 "אסכולות": מכונות קפה ידניות, מכונות קפה חצי אוטומטיות וכן מכונות קפה אוטומטיות. כך שמכונות הקפה נבדלות זו מזו בשיטת חליטת הקפה הטחון, ובתוצאה הסופית המתקבלת.

מכונות קפה אספרסו ידניות

מכונת קפה אספרסו ידנית

השיטה הידנית להפקת קפה היתה השיטה החלוצית בתחום מכונות האספרסו קפה.
מכונת קפה ידנית מופעלת באמצעות כוח פיזי של המפעיל, וביצועים מקצועיים מושגים לאחר רכישת נסיון ומיומנות, כדוגמת בריסטה מנוסה.
הפקת קפה נוצרת כאשר הידית נמשכת בכוח כלפי מטה למטרת מיצוי פולי קפה טחונים, אפקט המושג במכונות קפה שאינן ידניות ע"י משאבת הלחץ.
מכונות קפה ידניות טומנות בחובן סרבול בהפעלתן ואינן מומלצות לכל אחד, אולם התוצאות המתקבלות ע"י רוכשי המיומנות אינן נופלות מאלו של מכונות קפה מקצועיות ביותר.
מכונות קפה ידניות מסדרת La Pavoni מספקות ערך נוסף בזכות עיצובן הרטרו המרשים.

מכונות קפה חצי אוטומטיות

אלו מכונות הקפה המצויות בבתי הקפה השונים, והן למעשה המבוקשות ביותר גם על ידי הצרכנים הביתיים. מכונות קפה אספרסו אלו הינן "חצי-אוטומטיות" הואיל ונדרש מן המשתמש לקיחת חלק פעיל בתהליך הפקת הקפה שאינו אוטומטי לגמרי.
בשונה מן מכונות קפה ידניות, מכונות קפה חצי-אוטומטיות מופעלות באמצעות משאבת לחץ חשמלית הנדלקת בהפעלת כפתור. משאבת הלחץ מאפשרת את מיצוי פולי הקפה הטחונים.
מכונות קפה עובדות בדר"כ בשילוב עם פולי קפה ו/או פודי קפה וכן קפסולות קפה. (פירוט נוסף בהמשך).

מכונת קפה חצי אוטומטית

תהליך ההכנה- יש למלא את ידית המיצוי בפולי קפה טחונים או למקם היטב את פוד קפה בבית הידית, (מומלץ לטחון את פולי הקפה בסמיכות להפקת הקפה באמצעות מטחנת קפה, וכן לעיין במדריך כיצד יש לרכוש מטחנת קפה).
דחיסת הקפה הטחון ע"י דוחסן (טמפר), הכנסת ידית המצוי בתנועה סיבובית אל ראש המיצוי קפה במכונה ולחיצה על כפתור הפקת הקפה. מרגע זה מכונת הקפה מבצעת את תהליך המיצוי בעצמה- חליטת פולי הקפה הטחונים בלחץ המופק מן המשאבה.
מכונות קפה חצי אוטומטיות מומלצות לאלו המעוניינים ליטול חלק פעיל בתהליך הפקת משקאות קפה, כך שנשמרת יכולת הבקרה והשליטה על התאמת המשקה קפה לטעמו הספציפי של המשתמש ע"י שינויים ברמת טחינת פולים קפה ודחיסת הקפה הטחון ובקרה על כמות המים.
3 מרכיבים אלו מעניקים למשתמש שליטה מוחלטת על הפקת האספרסו/קפוצ'ינו.

מכונת קפה חצי אוטומטית היא נוחה להפעלה כך שלמידת תהליך הפקת קפה אספרסו אינו מסובך, אך הפקת תוצאות מקצועיות דורשת תהליך קצר של רכישת מיומנות וניסיון.
חידושים טכנולוגים והביקוש הגובר בעולם למכונות-אספרסו קפה ביתיות ומשרדיות הביאו לכך שכיום ישנן מכונות קפה חצי אוטומטיות מצויינות הנוחות להפעלה בבית ו/או במשרד המפיקות משקאות קפה ברמות מקצועיות, ללא צורך בניסיון מקצועי ובמחירים אטרקטיביים.
הקצפת חלב במכונות אלו הינה ידנית באמצעות שימוש בקנקני הקצפה, (מומלץ לעיין בטיפים כיצד להקציף חלב).

אין ספק כי בתום תרגול התחלתי, כל משתמש יוכל להפיק בביתו משקאות קפה באיכות בית קפה ואף טוב מכך, שכן שוט האספרסו יהיה מותאם לטעמו והעדפתו של המפעיל.
ליצירת צוות מנצח והפקת תוצאות מושלמות, מומלץ לשלב עם מכונת קפה גם מטחנת קפה זו לצד זו, או לרכוש מכונת קפה חצי אוטומטית אשר קיימת מטחנת קפה מובנית בתוכה.

מכונות קפה אוטומטיות

מכונת קפה אוטומטית

מכונת קפה אוטומטית מפיקה קפה אספרסו באמצעות הפעלת מתג. כך שפולי קפה נטחנים ע"י המכונה, נדחסים ועוברים תהליך מיצוי- הכל בהפעלת מתג פשוטה, ללא צורך בפעולה נוספת ע"י המפעיל למעט מיקום הכוס.
מכונת קפה זו אף נפטרת בעצמה מן "עוגיית" הקפה החלוט בתום התהליך בתא אשפה נסתר, כך שרמת הלכלוך בתהליך הפקת הקפה הינה אפסית.

כמובן שמכונות קפה אוטומטיות אינן דורשות מיומנות כלשהי שכן המכונה עושה את כל הפעולות באופן אוטומטי, ומומלצת לאלו שאינם מעוניינים ליטול חלק פעיל בהפקת הקפה אלא מלבד שתיית המשקה המוכן.
מכונת קפה אוטומטית משתמשת אך ורק בפולים קפה קלויים כאשר קיימת מטחנת קפה מובנית במנגנון המכונה. מטבע הדברים, מדובר בדרך כלל במכונה יקרה יותר ממכונת קפה חצי-אוטומטיות, והדבר מתבטא גם בעיצוב אלגנטי מרשים ומותאם לשימוש ביתי.

שימוש במכונות אלו במשרד גדול מהווה יתרון שכן מכונת קפה אוטומטית קלה ביותר להפעלה ללא צורך בניסיון קודם מצד המפעיל, ומאופיינת בזריזות פעולה.
יתרון נוסף למכונות אלו שבחלקן הקצפת חלב ידנית נחסכת מן המשתמש, שכן לעיתים ישנו קפוצ'ינטור אוטומטי היונק את החלב ישירות מקרטון החלב).

דברי סיכום-
קבלת החלטה בבחירת סוג מכונת קפה מועדפת- ידנית, חצי-אוטומטית, או אוטומטית תלויה במספר קריטריונים, החשובים שבהם הינם: זהות המשתמש במכונת קפה, סביבת העבודה (בית / משרד) והתוצאות המבוקשות.
כאמור, שלושת הסוגים בקטגריות מכונות קפה נבדלים זה מזה בקלות אופן ההפעלה ,אופי מיצוי הקפה ותכונות האספרסו המופק, וכן טעמו האישי והעדפותיו של הרוכש.

צוות Coffee-Depot.


להצטרפות לרשימת התפוצה הכנס את כתובת הדואר האלקטרוני שלך:
 שלח